Report: SPDH6 Polomka

Report: SPDH6 Polomka

Návrat na POLOMKU

Slovenský pohár v zjazde sa po siedmych rokoch vrátil na Polomku. Určite sa viacerým z vás Polomka spája s obdobím, kedy sa na zjazdových akciách stretávalo veľa bikerov, ktorí si prišli užiť víkend nielen na kopci, ale aj s veľkou partiou ľudí. Preteky boli o zábave, spoločnom zdieľaní, fandení… Nikto neriešil, kto za koho jazdí, akých má sponzorov, depá boli večer preplnené. Myslím si, že aj tieto spomienky boli dôvodom, že sa niektorí zjazdári tešili viac z toho, že bola táto lokalita opäť zaradená do seriálu a spomínali návrat legendárnej Polomky.

Na začiatky v Polomke si zaspomínal aj organizátor pretekov.

Tomáš Vrbovský, organizátor

V Polomke sa to pre mňa celé začalo. Tu som organizoval svoje prvé preteky v zjazde, dokonca sme tu mali postavenú aj fourcrossovú trať. Určite to nevyzeralo tak, ako teraz, bolo nás v organizačnom tíme podstatne menej. Toto obdobie sa mi spája aj s obrovskými počtami pretekárov, najväčší počet pretekárov 365 bol zhodou okolností práve tu. Tohto roku sme dosiahli okolo 140 pretekárov, čo je celkom dobré na to, ako sa vôbec zmenila celá scéna.“

Piatkový večer patril v Polomke rozlúčke s kategóriou Hardtail. Organizátori sa rozhodli s touto kategóriou rozlúčiť na úrovni. Vykopali hrob, prebehol smútočný obrad a zakopávanie „HT rámu“. Väčšinu zjazdárov to „chytilo za srdce“ až tak, že smútok zapíjali až do rána. Následky tejto noci sa odzrkadlili aj vo finálový deň a na bedni to bolo pestré. Napriek nevydarenej finálovej jazde sa posledným celkovým víťazom HT kategórie vďaka väčšiemu náskoku bodov stal Pavol Magda. Celkovo druhým najrýchlejším jazdcom sezóny 2018 sa stal Jakub Eliáš a tretie miesto obsadil Andrej Páleník.

Radoslav Matis, Enjoy The Ride Team, kategória Hardtail

Posledné kolo SPDH sa nám vrátilo na legendárnu Polomku, v ktorej som sa 22.05.2005 zúčastnil na svojich prvých pretekoch na HT-čku. Boli to pre mňa najkrajšie závodné roky života a som rád, že práve v tejto lokalite sme sa tento víkend s HT kategóriou rozlúčili. Počasie vyšlo na jednotku, vrchná polovica trate bola technicky náročná s voľnými kameňmi a odklopenými koreňmi a spodná časť preverila našu kondíciu a top speed. Posledný pretek sezóny skončil pre mňa 3.miestom, za čo som rád. Keďže HT končí, začína niečo nové, načo sa teším. Ďakujem Enjoy The Ride Teamu a sponzorom za podporu a zázemie, Vrbovi za super rozlúčku s HT-čkom, rodine a všetkým priateľom za podporu.“

Medzi ženami v Polomke prebiehali napínavé súboje, hlavne kvôli menším bodovým rozdielom v celkovom poradí. Karty zamiešala možnosť získať vo finálovom kole dvojnásobný počet bodov. Ester Bartekovej nevyšla finálová jazda podľa predstáv, čo ju len o 6 bodov pripravilo o prvenstvo v celkovom hodnotení. Z víťazstva sa nakoniec tešila dlhoročná zjazdárka Jana Krajčovičová.

Jana Krajčovičová, HIGHT Riders Team, víťazka kategórie Žien

Trať v Polomke mi sadla, vrchná časť bola technicky náročnejšia, no o to krajšia a zábavnejšia. Občas ma vytrápili voľné kamene a vyhnali ma z trate, no postupne som si na ne zvykla a jazdy boli plynulejšie. Páčili sa mi koreňové pasáže, malé „dvoječky“ a posledný skok na lúke, z ktorého som mala najskôr rešpekt, no nakoniec som ho zvládla a veľmi ma bavil. Najviac obáv som mala zo spodnej lúky. Tá ma zneisťovala, keďže jazdím na 26´´ kolesách, čo bolo určite nevýhodou oproti kolesám veľkosti 27,5´´. No podarilo sa, udupala som to, les vyšiel a konečne som sa umiestnila na prvom mieste. To ma nečakane posunulo na prvé miesto aj v celkovom hodnotení pohára, čo ma veľmi prekvapilo a samozrejme potešilo.

Tesné súboje sa odohrávali v kategórii žiakov, v ktorej napokon zvíťazil Noel Danko s náskokom 38 stotín pred Timotejom Ščepkom. Tretie miesto získal úradujúci majster SR Patrik Svitok, ktorý sa aj napriek nevydarenému finále udržal na prvom miesto v celkovom hodnotení.

Noel Danko, Kellys Factory Team, kategória žiakov

Trať v Polomke sa mi veľmi páčila. V sobotu aj nedeľu som dal veľa jázd. Finálový deň sa mi podarilo skončiť na prvom mieste, čo som veľmi rád, aj keď iba o pár stotín. Celkovo hodnotím víkend na výbornú“.

kategórii Kadet sa najviac darilo Adriánovi Vankovi, ktorý si svojim výkonom obhájil aj prvenstvo v celkovom hodnotení. Druhé miesto v celkovom hodnotení obsadil jeho tímový jazdec Samuel Paučin, ktorému však finálová jazda nevyšla podľa predstáv.

Samuel Paučin, KZC Bytča, kategória Kadet

Finálové kolo na Polomke bolo super, dobrá trať, perfektná atmosféra a pekné počasie zaručovalo vydarený víkend. V semifinále som sa len spustil a vyšlo to na 1. miesto. Finále som už šiel naplno, ale spravil som veľkú chybu, ktorú som už nemohol dohnať a nakoniec to vyšlo na celkom pekné 3. miesto. V celkovom hodnotení som skončil na 2. mieste s tým, že som vynechal 1 pretek kvôli zraneniu, takže som spokojný.“

V kategórii Junior sa na prvom mieste umiestnil Erik Petrovič, na druhom mieste skončil Marcell Ferenczi a spolu s nimi sa na bedňu postavil aj Ivan Kiňa.

kategórii Elite predviedol v Polomke najrýchlejšiu jazdu Rasťo Baránek, ktorému víťazstvo však nestačilo na to, aby v celkovom hodnotení dobehol Adama Rojčeka, ktorý sa stal celkovým víťazom SPDH 2018.

Adam Rojček, CTM Racing Team, víťaz kategórie Elite

Pre väčšinu jazdcov bola Polomka návrat do starých časov, ale ja som sa sem dostal prvýkrát, keďže som ešte v tých rokoch zjazd nejazdil. Trať bola zábavná, občas aj pekne náročná, pre mňa hlavne fyzicky kvôli finálovému šliapaniu. Víkend som si skôr užíval, nehrotil som nejak extra stopy a rýchlosť, len som sa vozil a vo finále som sa skôr držal pri kraji, aby som nespadol a nestratil tak vedenie v celkovom hodnotení. To sa mi aj nakoniec podarilo a tým som uzavrel sezónu 2018, už teraz sa teším na ďalšiu!

Polomka odštartovala novú kategóriu Enduro, ktorá v ďalších sezónach nahradí kategóriu Hardtail. Na štart sa postavilo 12 jazdcov. Najviac sa darilo skúsenému Peťovi Drábikovi, ktorý si v novej kategórii zmeral sily so svojim synom Oliverom, s ktorým nakoniec stál aj na bedni. Druhé miesto obsadil eliťák Martin Beťko.

Oliver Drábik, CUBE ENDURO TEAM, kategória Enduro

V Polomke sa odohralo finále SPDH a my sme tam s Pitrom nechýbali. Premiéru mala enduro kategória v ktorej sa hneď našla vyrovnaná konkurencia a endurka pekne zaleteli obzvlášť v elite. Na trati pribudla nová loamy sekcia, ktorá pekne zmenila rytmus trate. Jazdenie som si užíval aj s kamošmi z UK, ktorým sa veľmi páčila trať a chválili aj organizáciu. Vo finále po nevydarenej kvalifikácii, kde som spadol a dostal defekt, som išiel o to opatrnejšie a viac menej som sa len zviezol a zopár šprintov po lúke mi hodilo pekný čas.

Vyrovnané súboje predviedli aj v najpočetnejšej kategórii Hobby. O prvenstvo vo finále bojoval Jakub Gorecký s Michalom Valaštíkom, ktorý nakoniec zadelil lepší čas. Najviac bodov počas sezóny však získal Jakub, ktorý odjazdil v kategórii Hobby svoju prvú sezónu a stal sa jej víťazom.

Jakub Gorecký, BANG DH Team, víťaz kategórie Hobby

V Polomke som ešte nemal možnosť jazdiť, preto som si v sobotu ráno vybehol na kopec a prešiel si trať. Trošku ma zaskočila, bola plná voľných kameňov a dosť strmých a veľmi rýchlych úsekov. Po prvých jazdách som sa na trati ešte necítil dobre, ale po celom dni jazdenia sa to začalo zlepšovať a už to letelo celkom rýchlo. Vo finálový deň som bol trošku v strese, čo sa odzrkadlilo aj v semifinálovej jazde, v ktorej som skončil na 4. mieste. Vo finálke mi išlo o veľa, keďže som nechcel prísť o prvé miesto v celkovom hodnotení. Dal som do toho všetko a stačilo to na 2. miesto. V celkovom poradí ma to neposunulo z prvého miesta, stal som sa víťazom pre rok 2018 z čoho sa neskutočne teším. Dosiahol som cieľ, ktorý som si na začiatku sezóny stanovil.“

Medzi najstaršími v kategórii Masters najviac zabojoval o posledné body do celkového hodnotenia Lukáš Plátek, ktorý vyhral finálové kolo, čo ho posunulo na druhé miesto v celkovom hodnotení. Prvé miesto si udržal líder kategórie, maďarský reprezentant Gabor Lenthar.

Lukáš Plátek, kategória Masters

Som rád ako to dopadlo, šlo sa mi dobre. Vyhral som kvaldu aj finálku. Vo finálovej jazde sa mi podarilo stiahnuť ešte 4 sekundy. Maďarský pretekár Gabor Lenthar mi dýchal na chrbát. Keďže bolo dvojité bodovanie posunul som sa z 3. fleku na druhý v celkovom poradí, takže spokojnosť.“

Tomáš Vrbovský, organizátor

Úspešne sme absolvovali 6 pretekov, okrem zastávky vo Vrátnej, kde sme z objektívnych príčin museli pretek zrušiť, miesto toho sme do pohára zaradili Polomku. Myslím si, že dopadla veľmi dobre. Počasie úžasné, ľudia úžasní, prišlo veľa pretekárov, myslím si, že všetci boli spokojní. Na ďalšiu sezónu sa tešíme na nový ročník SPDH, ktorý bude mať pravdepodobne 5.kôl.“

Veľká vďaka patrí všetkým partnerov, ktorí podporili Slovenský pohár v zjazde v sezóne 2018 a samozrejme organizačnému tímu a všetkým bikerom, ktorí sa kôl zúčastňovali. Teraz si môžeme na chvíľku vydýchnuť a verím, že sa máme na čo tešiť aj v sezóne 2019.

Text: Veronika Takácsová

Foto: Veronika Takácsová, Marián Vejčík